woensdag, oktober 20, 2004

De Griekse sportjournalist Fillipos Sirigos (55) ligt zwaargewond in een ziekenhuis na een aanslag op zijn leven. Hij speelt een belangrijke rol in de dopingaffaire rond de atleten Costas Kenteris and Katerina Thanou.
Sirigos werd maandagvond in Athene op straat aangevallen door enkele mannen. Als medewerker van dagblad Eleftherotypia speelt hij een centrale rol in recente schandalen rond de Griekse atleten Kostas Kenteris en Katerina Thanou. Aanklagers hebben hem daarom als getuige opgeroepen in de nog lopende zaken tegen de twee sporters.
Ook leeft Sirigos op voet van oorlog met Gianna Angelopoulos, de presidente van de Olympische organisatie ATHOC. Na een reeks artikelen over vermeende corruptie bij ATHOC stapte Angelopoulos naar de rechtbank met een schadeclaim van tien miljoen euro. Verder maakte hij veel vijanden door duistere zaken in het nationale voetbal aan te kaarten en te berichten over doping onder gewichtheffers.
Behalve zijn werk bij de krant heeft de journalist een wekelijks radioprogramma op maandagavond. Bij het verlaten van de studio na de laatste uitzending werd hij belaagd door mannen met motorhelmen. De aanvallers vielen Sirigos aan met een mes en sloegen met een koevoet op hem in. Onbekend is of de wraakoefening iets te maken heeft met de Griekse sportwereld.
De Griekse politiek heeft verontrust gereageerd en beschouwen het incident als een aanval op de persvrijheid. Het is voor de eerste keer in decennia dat een Griekse journalist is aangevallen.