woensdag, oktober 06, 2004

En dit is er eentje in de categorie wooops...
---------------------------------------------
Bij een grote schoonmaak op Zweedse servers zijn enkele duizenden actieve gratis postbussen van Lycos Nederland gewist.
Webwereld berichtte vanmorgen over de grove schoonmaak. Lycos bevestigt dit met de toevoeging dat het beheer van de mailservers in Zweden plaatsvindt en buiten de schuld van de medewerkers in Haarlem de inhoud van de postbussen is gewist. De Zweedse medewerker in kwestie mocht ook zijn bureau en kast schoonmaken, voor de laatste keer. Het wissen is des te vervelender nu Lycos reclame maakt met de mailboxen. In de algemene voorwaarden staat overigens dat Lycos van de gratis mailboxen geen back-up maakt. Lycos is niet van plan daar nu verandering in te brengen. We spraken met met John van Vroenhoven, chef van het Nederlandse Lycos-portaal, over de blunder. U kunt luisteren naar het vraaggesprekje (Windows Media, bijna 5 minuten). Eisen tot schadevergoedingen kwamen er volgens Lycos nog niet. De gedupeerden krijgen compensatie aangeboden met een sms-saldo, of een betaalde postbus één jaar gratis. Van Vroenhoven zegt dat Lycos ongeveer 200.000 e-mail-klanten in Nederland telt, waarvan er 20.000 betalen voor de dienst. Betalende klanten krijgen wel een back-up.