maandag, oktober 25, 2004

nu.nl/internet | 'Printerafdrukken bevatten verborgen code': "Printers voegen een unieke verborgen code toe aan kleurenafdrukken. Opsporingsdiensten kunnen deze code gebruiken om bijvoorbeeld vervalsers op te sporen, zo meldt Webwereld maandag. Hoewel er veel merken consumentenprinters zijn, verschilt het binnenwerk van de huidige generatie kleurenprinters niet zoveel. Het hart van de printer, de zogenoemde engine, wordt namelijk maar door een beperkt aantal fabrikanten geleverd. Deze engines bevatten een eigen 'identiteit' die kan worden herleid.
Opsporingsdiensten blijken hier handig gebruik van te maken om criminelen op te sporen, zo ontdekte WebWereld. Welke opsporingsdiensten en autoriteiten de 'meegebakken' codes gebruiken om verdachten op te sporen, is niet bekend. In Nederland rechercheert het Korps Landelijke Politiediensten in ieder geval wel aan de hand van de ingebakken code ?n heeft hiermee zelfs al successen geboekt.
Door 'medewerking' van printerfabrikanten kunnen opsporingsteams achterhalen bij welke distributeur een specifieke printer is afgeleverd. Via de administratie van deze distributeur kan vervolgens achterhaald worden naar welke winkel de printer is verscheept. Met een beetje geluk kan bij de winkel vervolgens worden achterhaald wie de printer heeft gekocht.
De PvdA en burgerrechtenorganisatie Bits of Freedom (BoF) stellen tegenover WebWereld 'geschokt' te zijn over deze onthulling. 'Het idee dat vrijheid van meningsuiting kan worden getraceerd, heft elke vorm van anonimiteit op', zegt Maurice Wessling van BoF. 'Dit is blijkbaar een gekoesterd geheim, dat vind ik schokkend.'"
----------------
toch wel een beetje jamesbond achtig dit allemaal.
Dus met een beetje geluk kunnen ze mijn stil going strong gaande HP 820 CXI achterhalen als ik een bombrief zou sturen naar wie dan ook.
Eigenlijk dus wel een mooie uitvinding :-)