vrijdag, oktober 15, 2004

De Griekse sprinters Costas Kenteris en Ekaterini Thanou moeten gerechtelijk vervolgd worden. Dat is de aanbeveling van procureur Mouzakitis die de dopingzaak rond beide atleten heeft onderzocht. Zijn rapport lekte vrijdag in Athene uit.
Mouzakitis kwam tot de conclusie dat beide sprinters bewust de dopingcontrole in het olympisch dorp aan de vooravond van de Spelen hebben ontlopen. Daarna hebben ze een motorongeluk in scène gezet waardoor ze vier dagen in het KAT-ziekenhuis van Athene verbleven en daardoor dopingcontroles ontliepen. Klik hier !
Ook hun trainer Tzekos, in wiens huis verboden prestatiebevorderende middelen werden gevonden, moet worden vervolgd. Beide atleten en hun trainer trokken zich na het schandaal terug voor deelneming aan de Spelen. Volgens Mouzakitis is het opzettelijk wegblijven bij een dopingcontrole strafbaar volgens de Griekse wet. Daarnaast hebben beide atleten valse verklaringen afgelegd over een niet-bestaand motorongeluk.

Rapport

Volgens het rapport zaten de artsen en directeur van het ziekenhuis in het complot. Zij legden eveneens met opzet valse verklaringen, mondeling en schriftelijk, af. Mouzakitis wil hen laten vervolgen voor valsheid in geschrifte en medeplichtigheid. Dat geldt eveneens voor de drie die zogenaamd ooggetuige waren van het ongeluk. Een van de drie blijkt een familielif van Tzekos te zijn.
Kenteris en Thanou verzaakten zelfs op twee dopingcontroles. Eerder waren ze afwezig toen de controleurs op de stoep stonden in Chicago in hun trainingskamp in de aanloop naar de Spelen. De dopingcommissie van de internationale atletiekfederatie IAAF stelt ook een onderzoek in naar de toedracht rond de twee controles. Dat rapport wordt in november verwacht.