maandag, januari 31, 2005

Het gerechtshof in Den Bosch heeft de 38-jarige Paul S. uit Kerkrade veroordeeld tot 20 jaar cel en tbs voor de viervoudige moord op zijn ex-schoonfamilie. Het hof acht bewezen dat de ex-marinier op 24 oktober 2003 zijn 29-jarige ex-partner, haar 34-jarige broer, haar 56-jarige moeder en 60-jarige vader heeft doodgeschoten. De eerste drie bracht de verdachte om in hun huis. Nadat hij dat had gedaan, reed hij naar de sportschool, die hij samen met zijn schoonfamilie beheerde. Daar schoot hij de vader neer in een volle fitnesszaal. Toen hij de misdrijven pleegde, was hij gehuld in een gevechtstenue. Aanleiding voor de moorden zou een slepend zakelijk conflict zijn geweest tussen S. en zijn schoonfamilie. Ook kon hij het niet verkroppen dat zijn relatie voorbij was. De stoppen sloegen bij hem door, toen bleek dat zijn ex-partner stiekem spullen uit hun huis had gehaald en de sloten had verwisseld. Het Openbaar Ministerie had levenslang geƫist. Het hof nam die eis niet over, omdat S. volgens het Pieter Baan Centrum (PBC) verminderd toerekeningsvatbaar was toen hij zijn daad pleegde. De man is behandelbaar, zo concludeert het PBC. Het hof vindt dat de verdachte uitzicht moet houden op een terugkeer in de samenleving. Door het opleggen van tbs komt S. niet vrij zolang deskundigen menen dat hij gevaarlijk is, lichtte het hof toe. S. heeft altijd volgehouden dat hij niet met voorbedachten rade heeft gehandeld. De ex-marinier, die ook lid was van de Bijzondere Bijstands Eenheid (BBE), zei dat hij zich weinig kan herinneren van de schietpartijen. Hij verklaarde dat hij door zijn ervaringen in het buitenland het Post Traumatisch Stress Syndroom (PTSS) heeft opgelopen. Hij zag zijn schoonfamilie als de vijand. 'Ik moest handelen, had alleen maar een missie.' De rechtbank in Maastricht veroordelde S. eerder ook al tot 20 jaar cel en tbs.