zondag, oktober 16, 2005

Haile Gebreselassie is er zondag in Amsterdam niet in geslaagd het wereldrecord op de marathon te verbeteren. De 32-jarige Ethiopische looplegende legde de klassieke afstand van 42 kilometer en 195 meter af in een tijd van 2 uur, 6 minuten en 20 seconden officieus. Hij bleef daarmee ruim boven de tijd van de Keniaan Paul Tergat, die twee jaar geleden in Berlijn het wereldrecord op 2.04.55 zette.
Gebrselassie dook nog wel onder het parkoersrecord. Hij was drie seconden sneller dan de Keniaan Robert Cheboror, die vorig jaar in de hoofdstad 2.06.23 liep. De 2.06.20 was ook een persoonlijk record voor de Ethiopiër. Tevens was het de beste marathontijd van dit jaar.

Recordschema
De 'keizer van de lange afstand', in het bezit van vier wereldtitels en twee olympische titels op de 10.000 meter, maakte wel heel serieus werk van zijn recordpoging. Hij raasde werkelijk door de hoofdstad en zat voortdurend onder het recordschema. Halverwege kwam hij door in een supersnelle 62.03.
Maar na 25 kilometer haakte al de laatste gangmaker af en kon alleen nog de verrassend sterke Keniaan Daniel Yego nog even bijblijven. Vanaf 30 kilometer moest Gebrselassie het solo doen en bleek dat hij in het begin te hard was gegaan. Hij leverde steeds meer in op het schema van Tergat en moest in de slotfase nog ploeteren om het parkoersrecord aan te scherpen.

Pijnlijke grimas
Met een pijnlijke grimas in plaats van de vertrouwde brede glimlach gaf de Afrikaan kort na de race al het antwoord op zijn mislukte missie: 'De marathon was vijf kilometer te lang.' Ver achter Gebrselassie kwam Yego als tweede binnen in 2.08.59. Tesfaye Tola uit Ethiopië eindigde als derde in 2.09.17.

--------------------------------------
het blijft natuurlijk wel een fantastische tijd en ja,
de marathon moet gerespecteerd worden of zoals het op de website van voormalige recordhouder Khannouchi staat:
a marathon is a distance that should be treated with respect.
Oftewel langzaam beginnen en niet denken dat je in het begin tijd kan pakken.
Volgend jaar weer!