zaterdag, oktober 15, 2005

Met vijf hazen gaat de Ethiopiër Haile Gebrselassie (32) morgen tijdens de Amsterdam marathon op jacht naar het wereldrecord. Als het lukt, verdient hij 250.000 euro bonus bovenop de 200.000 euro startgeld die hij ontvangt. Maar voor het geld heeft Gebrselassie zijn sport nooit bedreven. De kleine man is vastbesloten de grootste loper ooit te worden en wil daarvoor onder meer het aantal wereldrecords (22) van de Tsjech Emil Zátopek verbreken. Gebrselassie staat op negentien.

Met zijn bekende glimlach vertelde Gebrselassie gisteren dat hij zich goed voelde. Samen met manager Jos Hermens heeft hij de voorbije maanden niets aan het toeval overgelaten. Vijf hazen moeten Gebrselassie door de eerste 25 kilometer heen loodsen. Jim Svenoy begint en Francis Kiprop is de laatste die afhaakt.

Het is de bedoeling dat het tempo 2,58 minuut per kilometer is. De Ethiopiër wil halverwege doorkomen in een tijd van 1 uur 2,30 minuten. Voor het eerst voorzien fietsers de beste lopers van hun drinkbussen, zodat de atleten niet het risico lopen een post te missen.

Gebrselassie, als baanatleet niet gewend aan drinken tijdens het lopen, heeft in Ethiopië bovendien getraind op de techniek van lopend drinken. Haile stuurde zijn zwangere vrouw Alem tijdens de voorbereidingen zelfs naar New York. Daar kwam eind september zijn vierde kind ter wereld, terwijl Gebrselassie zich in Addis Abeba optimaal probeerde te concentreren. Na drie dochters is de atleet vader geworden van een zoon, Nathan. „Als ik het wereldrecord breek, geef ik hem als bijnaam Amsterdam“, aldus Gebrselassie die zijn zoon nog niet heeft gezien.

Perfect

„Voor een wereldrecord moet alles perfect zijn. Mijn voorbereiding is in elk geval perfect gegaan. Maar jullie moeten niet boos op me worden als het mislukt“, zei Gebrselassie. Toch vallen ook vraagtekens te plaatsen bij die voorbereiding. „Ik was jaloers op mijn trainingsmaatjes“, zei hij gisteren nog. „Ze gingen na de training naar huis om uit te rusten. Ik ging naar kantoor om te werken.“

Gebrselassie heeft meerdere ondernemingen, waar honderden mensen werken. Ook steekt hij veel tijd in liefdadigheid en het bouwen van scholen, vooral om meer mensen kans op onderwijs te geven. Deze bezigheden lijken zich slecht te verhouden met een leven als wegatleet en topsporter. Ook uitte Gebrselassie gisteren niet voor de eerste keer de hoop op steun van het publiek. „Dat kan meer opleveren dan de hazen“, zei hij.

Hem scheen door niemand verteld te zijn dat het aantal toeschouwers tijdens het evenement in Amsterdam doorgaans beperkt is.
----------------
dat vond ik vorig jaar wel meevallen, met uitzondering van het stuk tussen 34 en 40 dan. De laatste kilometer of beter gezegd de laatste 538 meter zijn geweldig :-)