dinsdag, augustus 27, 2002

AALTEN - De jongste jeugd van AVA'70 moet tegenwoordig worden verteld wie Gerard Tebroke was. Niettemin is de Aaltense atletiekvereniging nog altijd onlosmakelijk verbonden met de legendarische hardloper die in 1995 plotseling overleed op 45-jarige leeftijd aan een hersenbloeding. Op zaterdag 31 augustus wordt voor de vierde keer de 'Gerard Tebroke Memorialloop' gehouden. Voor de jongste generatie die het Aaltense fenomeen niet kent: Gerard Tebroke was een van de talentvolste atleten die Nederland voortbracht. In de jaren zeventig domineerde Tebroke in Nederland met Jos Hermens de vijf-en tien kilometer en legde de wereldtop het vuur na aan de schenen.
Typerend is dat de Nederlandse records die hij in augustus 1978 liep (13.21.68 op de vijf kilometer, 27.36.64 op de tien) bijna twintig jaar in de boeken stonden voor ze verbeterd werden door Kamiel Maasse. De bekroning moest volgen op de Olympische Spelen van Moskou (1980), maar op de tien kilometer was hij geblesseerd en eindigde als dertiende. Hoewel Tebroke nog vier jaar doorging met lopen, haalde hij nooit meer zijn oude niveau en een wedstrijd in Varsseveld in 1984 was zijn laatste.Het bekendst werd Tebroke door zijn eigenzinnigheid. De atleet trainde wekelijks 300 é 350 kilometer (kortom: een maraton per dag) en ging daardoor voortdurend tot het uiterste. 'Het is net koorddansen', noemde Tebroke de atletiek en zijn carrière kenmerkte zich ook door veel blessures. De atleet was wars van commercie en sloeg zelfs ooit een lucratief aanbod van nike af. "Hij liep zijn hele leven op adidas en zou daar nooit van afwijken", aldus broer André Tebroke, één van de organisatoren van de wedstrijd. "Op nieuwe
schoenen liep Gerard nooit. Mijn broer Paul en ik moesten ze eerst inlopen.Hij was een man die weinig nodig had. Qua mensen niet en qua luxe evenmin." In augustus liep Tebroke altijd zijn beste tijden en het is dan ook geen toeval dat de memorialloop in deze maand wordt gehouden. Gezien de bescheiden levenshouding van de hardloper is het trouwens de vraag wat hij zou vinden van een wedstrijd waaraan zijn naam is verbonden. André: "Ik denk dat hij het wat overdreven zou vinden, maar het wel zou waarderen dat de loop langs ons ouderlijk huis aan de Varsseveldsestraatweg gaat." De memorialloop werd voor het eerst gehouden in 1996, een jaar na de dood
van Tebroke. Sindsdien is de wedstrijd om de twee jaar, zodat 31 augustus de vierde uitgave op het programma staat. De wedstrijdloop over tien kilometer is natuurlijk het belangrijkst. Die laatste afstand trok in 2000 120 deelnemers, een vergelijkbaar aantal met de lopen daarvoor. "Met 120 deelnemers nemen we eigenlijk geen genoegen meer", vertelt medeorganisator Johan Assink van AVA'70. "Het streven is om minimaal 200 wedstrijdlopers aan de start te krijgen. In totaal hadden we in 2000 350
deelnemers. We hopen in de toekomst te stijgen naar 5000." De organisatie beseft dat het jaarlijks organiseren van de loop (in plaats van tweejaarlijks) de continuïteit ten goede zou komen en een groter veld zou opleveren. Assink: "Dat is het overwegen waard. Maar organisaorisch is het moeilijk om het evenement elk jaar te houden."
Op de voorlopige deelnemerslijst staan aansprekende namen als Sammy Rongo uit Kenia (pr: 29.40) en de Belg Gino van Geyte (29.10). Ook de Belg Theo van den Abbeel (30.29) heeft toegezegd te starten. Of dit rijtje ook de winnaar bevat, is te betwijfelen. Assink: "Jos Hermes bracht twee jaar terug op de wedstrijddag de winnaar mee naar Aalten. Dat zou me ook nu niet verbazen." In 2000 won de Ethiopiër Hailu, die zich nog niet heeft aangemeld, in een tijd van 29.23. Het parcoursrecord (29.00), gelopen
in 1998, staat op naam van Adane. Het parcours is 2500 meter lang en loopt traditiegetrouw over de Slingelaan, Stationstraat, Landstraat, Lichtenvoordsestraat, erkenhovenstraat, Varsseveldsestraatweg, Hoogestraat, Beeklaan om te eindigen op de Slingelaan.