dinsdag, november 23, 2004

Rusland wil opheldering van Nederland over de etnische en religieuze spanningen in Nederland na de moord op Theo van Gogh. Dat heeft de Russische minister van Buitenlandse Zaken Lavrov anderhalve week geleden geschreven in een brief aan zijn Nederlandse ambtgenoot Bot. Dat bevestigde Bots woordvoerder vanmiddag.
De woordvoerder omschreef de Russische brief als ,,niet meer dan een pesterijtje''. Het incident speelt zich echter af aan de vooravond van de EU-Ruslandtop, donderdag in Den Haag. Daar ontvangt premier Balkenende als EU-voorzitter president Poetin en Lavrov. Die top dreigt te worden overschaduwd door meningsverschillen tussen Rusland en de EU over de presidentsverkiezingen in Oekraïne. Rusland heeft premier Janoekovitsj gefeliciteerd met zijn overwinning. Volgens de EU voldeden de verkiezingen niet aan de internationale, democratische normen.
In september kwam het tot een diplomatieke rel tussen Bot en Lavrov naar aanleiding van opmerkingen van Bot tijdens een bijeenkomst van EU-ministers in Valkenburg over het bloedige einde aan het gijzeldrama in een school in de plaats Beslan. Bot verzocht de Russen om opheldering hoe de kwestie zo uit de hand kon lopen. Lavrov reageerde daarop furieus en noemde Bots commentaar ,,onbeschoft, lasterlijk en ongepast''. Toen Bot hem wilde opbellen om de zaak uit te praten, hield Lavrov zich dagen onbereikbaar.
De woordvoerder van Buitenlandse Zaken bevestigde dat de bewoordingen van Lavrovs brief van anderhalve week geleden sterk doen denken aan de bewoordingen die Bot namens de EU in september gebruikte.
Een bron in Moskou meldde intussen dat de Russen de toestand in Nederland ook aan de orde willen stellen bij de EU-Ruslandtop en bij de Organisatie voor Veiligheid en Samenwerking in Europa. Dit laatste wordt echter ontkend door Bots woordvoerder. Deze zei niet te verwachten dat Lavrovs brief nog gevolgen heeft. Op Buitenlandse Zaken was men er al van uitgegaan dat de zaak was bijgelegd toen Lavrov eerder dit najaar in Den Haag op bezoek was en uitgebreid met Bot sprak.