zaterdag, augustus 12, 2006

Met een strak gezicht zat hij aan een tafel. Het had een persconferentie vrijdagavond moeten zijn na een medaille of titel op de 3000 meter steeple. Het werd uren eerder een gesprek over zijn plotselinge afmelding voor de finale op het Europees kampioenschap. Simon Vroemen nam uiteindelijk na twee dagen ziekte op vrijdagmorgen het besluit niet van start te gaan in de eindstrijd van het Europees kampioenschap.

"Ik heb er zelf lang in geloofd dat ik misschien nog kon lopen. Vrijdagochtend heb ik nog geprobeerd een minuut te lopen, maar ik kreeg hoofdpijn bij elke stap. Ook mijn maag is nog van streek."

Pasta

Vroemen liep woensdag na zijn serie een voedselvergiftiging op. De 37-jarige Europese recordhouder at in de middaguren met een vriend in een restaurant in Göteborg. "Pasta, toast met vis. 's Avonds om half acht werd ik koud en kreeg ik rillingen. De koorts liep naar 39,8 graden. Donderdag heb ik de hele dag in bed gelegen.

Vrijdagmorgen voelde ik me iets beter, maar ik kon geen 100 meter wandelen", legde hij vrijdagmiddag enkele uren voor de finale uit.

Link

Vroemen, ogenschijnlijk kalm, verduidelijkte dat er geen link gelegd kon worden naar eventueel dopegebruik. "Ik ben hier in Göteborg niet eens gecontroleerd. De laatste controle was vier weken geleden. Daar is niets uitgekomen. Als er iets zou zijn, zou ik dat hier ook aangeven. Ik heb niets te verbergen."

Voor Vroemen zou het zijn laatste optreden op een internationaal titeltoernooi zijn geweest. Hij wilde afscheidnemen met goud of in elk geval een medaille. De nummer twee van het vorige EK hoopt dit seizoen nog in actie te komen, wellicht over twee weken in Brussel.

Titel

"De wereld vergaat niet dat ik geen medaille haal, maar mijn wereld stortte toch wel even in deze week. Ik had graag met een grote titel willen afsluiten. Ik sluit mijn carrière ook niet af zonder hoogtepunten, maar ik was graag vertrokken met een record en titel."

"Het is een beetje Zidane eigenlijk. Die heeft ook een waanzinnige loopbaan achter de rug en dan doet in de laatste drie minuten iets doms. Zo voelt het bij mij ook een beetje", vergeleek Vroemen zich met de Franse voetballer die in de WK-finale met een kopstoot de Italiaan Materazzi neer kreeg.