vrijdag, augustus 18, 2006

Verwarmingsketels van het merk Vaillant zorgen voor storingen in de televisie-ontvangst. De ketels moeten daarom worden omgebouwd. Ook de communicatieapparatuur van luchtvaart- en havenbedrijven kan worden verstoord. Dat meldde het Agentschap Telecom vrijdag. Na diverse klachten over storingen van radiozendamateurs en televisiekijkers, werd uiteindelijk de bewuste verwamingsketel als boosboener gevonden. Producent Vaillant heeft toegezegd te zullen meewerken aan het oplossen van de problemen, aldus het Agentschap. Het gaat om 8000 hoogrendementsketels, die in combinatie met de thermostaat voor de storing zorgen. ,,De kabel die van de ketel naar de thermostaat loopt, fungeert als een soort antenne'', aldus een woordvoerder van het Agentschap Telecom. In een straal van anderhalve kilometer rond het gebouw waar de ketel staat, worden storingen waargenomen.
Tot nu toe zijn er nog geen klachten gekomen van luchtvaart- of havenbedrijven, maar zij maken met hun communicatie wel gebruik van de frequentie waarop de storingen zich voordoen. Het gaat daarbij niet om de luchtverkeersleiding, maar om de communicatie met het grondverkeer, zoals de voertuigen die vliegtuigen verslepen."