woensdag, juni 30, 2004

Jerome Young had niet aan de Olympische Zomerspelen in Sydney mogen meedoen. Dat is het oordeel van het Hof van Arbitrage (CAS), het hoogste rechtsorgaan in de sport, dinsdag in Lausanne. De Amerikaan werd op 26 juni 1999 betrapt op het gebruik van nandrolon. Het CAS zegt dat Young vanaf die datum twee jaar geschorst had moeten worden.

De Amerikaanse atletiekfederatie stopte de zaak in de doofpot waardoor Young aan de start kon verschijnen in Sydney. Daar won hij als lid van de estafetteploeg met vijfvoudig olympisch kampioen Michael Johnson, Alvin Harrison, Calvin Harrison, Antonio Pettigrew en Angelo Taylor goud op de 4x400 meter. De IAAF overweegt de Amerikaanse ploeg alsnog te diskwalificeren en het olympisch goud toe te kennen aan Nigeria.

"Ik houd vol dat ik sinds juni 1999 geen verboden middelen heb gebruikt" , reageerde Young. "Er is niets veranderd dat deze uitspraak van het CAS rechtvaardigt. Dit is oneerlijk. In 2000 hebben drie onafhankelijke experts het bewijs bekeken. Zij concludeerden dat de Amerikaanse atletiekfederatie onvoldoende bewijs had."

De positieve controle van Young (27) kwam pas na de wereldtitelstrijd in augustus 2002 in Parijs aan het licht. In de Franse hoofdstad werd Young wereldkampioen op de 400 meter. Een Amerikaanse krant onthulde daarna dat hij op 26 juni 1999 betrapt was op het gebruik van de anabole steroïde. De Amerikaanse bond weigerde aanvankelijk de naam van de betrokken atleet vrij te geven. In februari van dit jaar gaf Young toe in juni 1999 betrapt te zijn, waarop de Amerikaanse bond de zaak voorlegde aan het CAS.