woensdag, juni 02, 2004

Mike Powell wil op 40-jarige leeftijd zijn rentree maken in de atletiek. De wereldrecordhouder verspringen mikt op een plaats in de Amerikaanse olympische ploeg voor Athene. Dat heeft hij woensdag in Los Angeles verklaard.

Powell bracht het wereldrecord op 8,95 meter tijdens de wereldkampioenschappen van 1991 in Tokio. Daarmee verbeterde hij het 23 jaar oude record van Bob Beamon dat sinds de spelen van Mexico 1968 op 8,90 meter stond. Carl Lewis sprong in Tokio in de vierde ronde 8,91 meter maar had daarbij ontoelaatbaar windvoordeel. Powell kwam een ronde later tot zijn wereldrecord.

In '93 prolongeerde Powell zijn wereldtitel, maar olympisch goud veroverde hij nooit. Wel tweemaal zilver, in Seoul 1988 en Barcelona 1992, beide keren achter Lewis.

Powell denkt dat door zijn rol als coach zijn techniek als verspringer verbeterd is. "Ik kan natuurlijk geen dertig sprongen meer maken tijdens de training, maar dat ben ik ook niet van plan." Hij wil deelnemen aan één wedstrijd om zich te kwalificeren voor de US olympic trials in juli in Sacramento. "Als ik daar 8,30 meter spring, heb ik uitzicht op olympisch brons in Athene." Vorig jaar augustus werd zijn landgenoot Dwight Phillips wereldkampioen in Parijs met 8,32 meter.