woensdag, juni 09, 2004

Staatssecretaris Nijs van Onderwijs is afgetreden. Dat heeft een VVD-woordvoerder woensdag bekendgemaakt. Premier Balkenende zal de Tweede Kamer in de loop van woensdagmiddag officieel op de hoogte stellen. Daarna wordt er beslist of de Kamer een spoeddebat houdt.
De VVD-secretaris overleefde dinsdagavond een spoeddebat. De Tweede Kamer viel massaal over haar heen vanwege een interview dat zij aan weekblad Nieuwe Revu gaf. Nijs kwam in grote problemen nadat ze in een interview minister Van der Hoeven van Onderwijs had beschuldigd van het spelen van politieke spelletjes en een gebrek aan vertrouwen in haar staatssecretaris.
Van der Hoeven reageerde volkomen verrast op het nieuws. Ze sprak van "een donderslag bij heldere hemel" en noemde het "jammer".
Nijs verklaarde dinsdag dat ze met het interview "voor eens en altijd duidelijk wilde maken" dat de relatie tussen de minister en haarzelf "een goede zakelijke relatie is".