zondag, januari 04, 2004

De Amerikaanse sonde Spirit is zondagochtend (Nederlandse tijd) veilig geland op de planeet Mars. Na een reis van zeven maanden en een risicovolle landing kwam de robot neer in een grote krater op de rode planeet, zo maakte de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA bekend. Enkele uren later stuurde de Spirit zijn eerste foto's van de omgeving.

Na de landing duurde het enige tijd voor de robot zijn eerste signaal doorzond. Toen echter duidelijk werd dat de Spirit veilig was geland, braken wetenschappers in het controlecentrum in Pasadena in luid gejuich uit. Ze spraken van een perfecte landing. NASA-directeur Sean O'Keefe noemde het 'een grote nacht'' voor NASA. 'We zijn weer terug''.
De hoogste ruimtewetenschapper van NASA, Ed Weiler, beschreef de landing als 'zes minuten hel''. In die periode moest het ruimtevaartuig afremmen van 20.000 kilometer per uur tot nul. Wetenschappers weten dat een missie naar Mars een van de meest moeilijke dingen is die mensen tot nu toe hebben ondernomen. Circa tweederde van alle missies naar de buurplaneet van de aarde is mislukt. In 1999 faalden nog twee Amerikaanse Marsmissies. De Europese ruimtevaartorganisatie ESA wacht nog steeds vergeefs op een signaal van de Marslander Beagle 2, die met kerst neerging op de rode planeet.