vrijdag, januari 09, 2004

De inflatie bedroeg in 2003 gemiddeld 2,1 procent. Daarmee waren de gemiddelde prijsstijgingen vorig jaar het laagste sinds 1998. Dat blijkt uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) donderdag heeft bekendgemaakt.
In het eerste kwartaal van 2003 werd nog een inflatie van 2,4 procent gemeten ten opzichte van dezelfde periode een jaar eerder. Daarna lag de gemiddelde prijsstijging tot en met november vrijwel stabiel op 2,0 tot 2,1 procent. Vervolgens daalde in december de inflatie volgens het CBS opvallend, tot gemiddeld 1,7 procent.
De prijzenslag tussen supermarkten heeft volgens CBS-onderzoeker J. Walschots een extra impuls gegeven aan de afname van de inflatie eind vorig jaar. 'De prijzen dalen in december traditioneel ten opzichte van november door de uitverkoop van kleding. Dit jaar zijn de prijsdalingen sterker, omdat ook voedingsmiddelen en dranken goedkoper zijn geworden.' Bovendien wijst Walschots ook op de autobrandstoffen die mede door de dalende dollarkoers in prijs zijn gedaald.