zondag, januari 25, 2004

In de nacht van zaterdag op zondag is Fanny Blankers-Koen overleden. De winnares van vier gouden medailles bij de Spelen van Londen in 1948 werd 85 jaar. Ze was al geruime tijd ziek en was opgenomen in een verpleeghuis in Hoofddorp.
De bijzondere atlete behaalde tijdens de Olympische spelen van Londen maar liefst vier gouden medailles, met Olympische records op de 200m (24,3 sec) en de 80m horden (11,2 sec). Een prestatie die geen enkele vrouw tot op heden heeft geevenaard.
In de boeken van de IAAF staat zij genoteerd met maar liefst elf wereldrecords. De veelzijdigheid van 'de vliegende huisvrouw' zoals zij vaak is genoemd, spreekt uit de nummers waarop zij wereldrecords vestigde; 80m horden, 100 yards, 220 yards, hoogspringen, verspringen, vijfkamp 4x110 yards en 4 x 200 meter.
Fanny Blankers-koen werd in 1949 tot erelid van de KNAU benoemd.
Tot voor enkele jaren was zij nog publiek actief, ondermeer door haar jaarlijkse bezoek aan de naar haar vernoemde internationale wedstrijd; de Fanny Blankers-Koen Games te Hengelo. Om gezondheidsredenen was dat de laatste jaren niet meer mogelijk.
Met het overlijden van Fanny Blankers-Koen is wereldwijd de beste atlete uit de vorige eeuw heengegaan. Haar grootste successen oogst zij tijdens de Olympische Spelen van Londen in 1948 waar de Amsterdamse vier gouden medailles behaalt (100 meter, 200 meter, 80 meter horden en in de 4x100 meter estafette). De tijden op de 200 meter (24.3 sec.) en 80 meter horden (11.2 sec.) zijn Olympische records.
Geen enkele vrouw heeft dat tot op heden kunnen evenaren. Bij terugkeer volgt een grandioze rijtoer tussen tienduizenden enthousiaste landgenoten in Amsterdam.
In de boeken van de IAAF staat zij genoteerd met liefst elf wereldrecords.De veelzijdigheid van de 'vliegende huisvrouw', zoals zij vaak is genoemd, spreekt uit de nummers waarop zij wereldrecords vestigt: 80 meter horden, 100 yards, 220 yards, hoogspringen, verspringen, vijfkamp, 4x110 yards, 4x200 meter.