vrijdag, januari 02, 2004

Een experiment met een dronken presentator en beschonken gasten en publiek in het dagelijkse Belgische praatprogramma 'De Laatste Show' heeft tot forse kritiek van verenigingen van geheelonthouders en hulpverleners geleid.
De Vereniging voor Alcohol- en andere Drugsproblemen (VAD) spreekt er ,schande' van en zei vrijdag dat jaren van preventiewerk in een klap zijn vernietigd. 'Om eens te kijken wat er gebeurt' als zowel presentator, gasten als publiek totaal bezopen aan een uitzending beginnen, zette iedereen het afgelopen dinsdag voor en tijdens De Laatste Show op de publieke tv-zender VRT flink op een drinken. Alleen een eindredacteur, die de montage van het programma moest doen, bleef nuchter. Dat mocht echter niet baten. Het resultaat was een totaal onsamenhangend programma, aan elkaar gekletst met dronkemanspraat.
VAD-woordvoerder en arts Ansoms vindt dat de in Vlaanderen gevierde presentator Mark Uytterhoeven erg onverantwoord te werk is gegaan. "Hij maakt honderdduizenden kijkers wijs dat drankmisbruik normaal is. Een feest zelfs." Ansoms gaat een boze brief sturen naar de directie van de VRT, omdat de presentator zich niet genoeg bewust was van zijn voorbeeldfunctie. Een woordvoerster van de VRT bood vrijdag verontschuldigingen aan aan "al wie gekwetst of beledigd is". Zij zegt dat er ook een positieve reactie is binnengekomen van een socioloog, die zegt dat hij videobanden van het programma zal laten zien aan alcoholisten als "lesmateriaal". Voorts stelt de woordvoerster dat de omroep alle deelnemers aan het programma na afloop naar huis heeft gebracht.