woensdag, juli 14, 2004

De rechtbank in Zutphen heeft woensdag een 33-jarige man uit Zeddam veroordeeld tot zeven jaar gevangenisstraf en tbs met dwangverpleging. Ook moet de man een schadevergoeding van bijna 12.000 euro aan de vrouw van het slachtoffer betalen. Erik te B., wiens vrienden hem bestempelden als 'messengek', doodde op 2 januari met een messteek de 56-jarige Henk Zinger, eigenaar van hotel Montferland in Zeddam. Te B. had eerst geprobeerd het echtpaar Zinger te beroven. Het Openbaar Ministerie had negen jaar cel geëist.

Scheine
De Zeddammer nam op de bewuste dag een grote hoeveelheid van het medicijn ritalin in en vatte het plan op daarna iemand te beroven. Na een mislukte poging de handtas van de vrouw van het slachtoffer te stelen, wachtte hij het echtpaar Zinger op. "Gib mir Scheine" (Geef me geld), riep hij. De hotelier liep daarop op Te B. af, waarop na wat geduw en getrek de berover de 56-jarige man neerstak. Zinger overleed ter plekke. De verdachte pakte alsnog de handtas, vluchtte op zijn fiets en nam met een gestolen pinpas 2500 euro op.

Bedreigen
Tijdens de zitting twee weken geleden verklaarde Te B. niet te hebben geweten dat hij de man had gestoken en gedood. Dat hoorde hij pas een dag later. "Ik wist niet eens dat ik hem had geraakt. Ik wilde hem alleen bedreigen, niet doden."
Te B. is een bekende van politie en justitie. Hij liep nog in een proeftijd na een veroordeling voor verkrachting en mishandeling. Hij moet daarvoor nog acht maanden zitten.

Kerktoren
Bovendien had hij al jaren psychische problemen en deed hij meerdere zelfmoordpogingen. Hij overleefde zelfs een sprong van een 38 meter hoge kerktoren. Uit rapporten van deskundigen bleek dat de man lijdt aan een borderlinestoornis, dat hij labiel en impulsief is en dat de kans op herhaling erg groot is.