woensdag, juli 21, 2004

Microsoft gaat de komende vier jaar voor 30 miljard dollar (24,5 miljard euro) eigen aandelen terugkopen. De softwarereus trekt daarnaast een geschatte 45 miljard dollar uit aan hogere dividenden aan zijn aandeelhouders. Dat heeft Microsoft dinsdag gezegd. De grootste softwaremaker van de wereld gaat beleggers die zijn aandelen bezitten, belonen met een speciaal en eenmalig dividend van 3 dollar per aandeel.

Divident
Verder gaat het reguliere dividend omhoog. Microsoft keert jaarlijks 16 dollarcent per aandeel uit. Het concern gaat in de toekomst elk kwartaal 8 cent per aandeel uitstrooien, dus 32 cent op jaarbasis.
Door de drie acties laat het bedrijf de komende vier jaar een geschatte 75 miljard dollar (61 miljard euro) terugvloeien naar zijn aandeelhouders. Het bedrijf zegt daarna nog steeds genoeg middelen te hebben om in groei te kunnen investeren.

Spaarboekje
Het merendeel van de megauitgave betaalt Microsoft gewoon contant. Het bedrijf heeft op dit moment meer dan 56 miljard dollar op zijn spaarboekje staan. Ter vergelijking, dat is ruwweg eenderde van de jaarlijkse begroting van Nederland.
De laatste maanden nam de druk op Microsoft toe om iets zinnigs te doen met de 'grote Windows-schat'. Een jaarlijkse rente van tegen de 2,5 miljard dollar bleek voor de financiƫle wereld niet interessant genoeg.

Goed doel
Grootaandeelhouder van Microsoft Bill Gates, die ongeveer 3 miljard dollar overhoudt aan alleen al het speciale dividend, zegt dat hij de opbrengst schenkt aan het goede doel dat hij met zijn vrouw heeft opgericht.