dinsdag, december 21, 2004

De finale van de Nationale Nieuwsquiz die de NCRV dinsdagavond uitzendt, is oneerlijk verlopen, zo weet De Telegraaf te melden. Winnaar Frits Wester was op de hoogte van minimaal twee van de vragen in de eindronde, waarin hij het moest opnemen tegen PvdA-leider Wouter Bos en RTL Nieuws-collega Jeroen Latijnhouwers.
Wester werd betrapt door misdaadjournalisten John van den Heuvel en Peter R. de Vries. Hij viel door de mand toen presentatrice Mieke van der Weij begon met het stellen van de vraag 'Welke film...'. Nog voor zij haar vraag af kon maken gaf Wester al het antwoord: 'De Dominee.' Vlak voor de quiz begon had hij aan Van den Heuvel gevraagd hoe die film over Klaas Bruinsma ook alweer heette. 'De Dominee', had Van den Heuvel geantwoord.
Datzelfde tafereel herhaalde zich bij een vraag over Atje Keulen-Deelstra. Peter R. de Vries loste het mysterie vervolgens op. 'Ben je soms helderziend?', vroeg Van den Heuvel aan de RTL4-journalist. Hij kwam erachter dat Wester met Thomas van Luijn in de kleedkamer had gezeten. Die had een vragenlijst aan een camera zien hangen en de vragen aan Wester doorverteld.
De uitzending zal dinsdagavond wel gewoon doorgaan, omdat de NCRV het niet haalbaar achtte de finale met andere vragen opnieuw te doen.