maandag, februari 28, 2005

Het marktaandeel van de Mozilla-browsers nadert de tien procent, maar de groei vlakt af. Met de lancering van internetbrowser Firefox in november 2004 kreeg de browseroorlog een nieuwe impuls. Het marktleiderschap van Microsofts Internet Explorer bleek niet meer onbetwist omdat 27 miljoen internetgebruikers de Microsoft-browser inruilden voor de open source-browser van de Mozilla-stichting. Het Amsterdamse meetbedrijf Onestat publiceerde vanochtend onderzoekscijfers naar de verdeling van marktaandelen op de browsermarkt. Microsofts Internet Explorer verloor 1,6 procentpunt marktaandeel aan alternatieve browsers als Firefox, de Mozilla suite, Opera, Safari en Netscape. Eind november had Microsoft nog 88,9 procent van de browsermarkt in handen. Dat daalde in drie maanden tijd tot 87,3 procent. Zo blijkt uit cijfers van Onestat. Het merendeel van de Internet Explorer-verlaters stapt over op Firefox. Volgens de Onestat-cijfers heeft Mozilla Firefox een marktaandeel van 8,5 procent. Echter, dat percentage omvat alle browsers die op Mozilla-technologie zijn gebaseerd, dus ook de Mozilla suite. De onderlinge verhouding in marktaandeel tussen de Mozilla-browsers specificeert Onestat niet.