maandag, februari 28, 2005

Bij de diamantroof vrijdagochtend op Schiphol hebben de overvallers gebruik gemaakt van de gewoonte van KLM-werknemers om op het platform hun autosleutels in het contact te laten zitten. Daardoor was het mogelijk dat de dieven kort voor negen uur konden wegrijden met een onbeheerde bestelauto van de technische dienst van KLM. Een uur later reden zij in de gestolen KLM-auto naar een waardetransportauto die diamanten en andere sieraden naar een klaarstaand vliegtuig bracht.
Na de overval wisten de overvaller met hun buit in de waardetransportauto het met hekken en een slagboom afgesloten luchthaventerrein van Schiphol te verlaten. Die auto werd later in Hoofddorp teruggevonden. Het KLM-busje bleef achter op de plaats van de overval. KLM heeft zijn werknemers direct laten weten dat de autosleutels niet meer in de voertuigen mogen achterblijven. KLM en de Koninklijke Marechaussee geven geen commentaar. KLM heeft tal van bedrijfsauto's rondrijden tussen pieren, vliegtuigen, magazijnen, kantoren en hangars. Vermoedelijk hebben de overvallers voor miljoenen euro's aan diamanten en sieraden geroofd. De kostbare lading zou geladen worden in een toestel van Tulip Air met bestemming Antwerpen. Volgens KLM is een deel van de buit teruggevonden in de waardetransportauto.