zondag, februari 20, 2005

NRC Handelsblad - Buitenland: Positie Lubbers zeer onzeker: "Het aanblijven van Ruud Lubbers als hoge commissaris voor de vluchtelingen (UNHCR) van de VN is zeer onzeker na een gesprek gisteren tussen hem en VN-chef Kofi Annan. Volgens diplomaten onderzoekt de VN-top de mogelijkheden van een vrijwillig aftreden of ontslag, nu het schandaal over Lubbers' vermeende seksuele intimidatie opnieuw is opgelaaid. Aanvankelijk werd vannacht al een persverklaring met een besluit verwacht. Maar dit werd ,,over het weekend heengetild'' omdat Annans medewerkers ,,een besluit goed willen voorbereiden'', aldus een ingewijde. Het gaat ook om juridisch advies. Lubbers zei na zijn gesprek met Annan: ,,De secretaris-generaal heeft mij niet gevraagd om af te treden.'' Maar voor diplomaten was het gebrek aan openlijke steun van Annan het signaal dat Lubbers ,,bungelt''. Annan liet een ,,voorlopige'' verklaring uitgeven waarin stond dat zij Lubbers' ,,toekomst in de organisatie'' hadden besproken, in het licht van publicaties gisteren over seksuele intimidatie door Lubbers."