maandag, maart 21, 2005

Het mondiale antidopingbureau WADA kan zich niet verzoenen met de vrijspraak van de Griekse sprinters Costas Kenteris en Katerina Thanou. Indien de internationale atletiekfederatie IAAF de vrijspraak overneemt, gaat WADA zelf in beroep bij het internationale sporttribunaal CAS. Dat zou dan de eerste keer zijn dat WADA zelf juridische stappen neemt tegen van doping verdachte sporters.
De Griekse atletiekbond sprak de twee Griekse atleten tot verrassing van velen vorig week vrij van het bewust ontlopen van dopingcontroles. De bond schorste wel hun trainer Christos Tsekos voor vier jaar. Hij was op de hoogte gesteld van de voorgenomen controles, maar verzuimde zijn pupillen in te lichten. Door het mislopen van de verplichte controles kwamen de Griekse sporthelden niet in actie op de Spelen van Athene. Kenteris won in 2000 olympisch goud op de 200 meter en Thanou zilver op de 100 meter. De IAAF kondigde aan het oordeel scherp te zullen beoordelen.
'Als de IAAF naar het CAS stapt, heeft het ons aan zijn zijde. Doet de IAAF het niet, dan onderneemt het WADA zelf die actie', kondigde WADA-voorzitter Dick Pound dinsdag aan."