dinsdag, juli 12, 2005

B. benadrukte bij herhaling dat hij heeft gehandeld uit overtuiging, dat hij zich heeft laten leiden door de 'wet die mij opdraagt om iedereen die Allah en de profeet beledigt, zijn kop eraf te hakken.' Ook ten aanzien van de politiemensen die hij heeft beschoten, vlak vóór zijn arrestatie, nam hij geen blad voor de mond. 'Ik denk dat zij het recht hebben om te weten dat ik niet schoot om jullie te ontzien, maar om te doden en gedood te worden.' Hoofschuddend zei hij tot de rechtbank: 'U zult het nooit begrijpen, u kunt het niet begrijpen.' Mohammed B. besloot: 'Wellicht kan dit een klein beetje troost zijn voor mevrouw Van Gogh. Voor de rest kan het me niet schelen.' B. reageerde ogenschijnlijk onbewogen op de eis. Gekleed in dezelfde zwarte djellaba en Palestijnse sjaal als maandag, maakte hij aantekeningen toen Van Straelen de eis uitsprak.