maandag, juli 11, 2005

moet er natuurlijk wel even iets over zeggen. Ben namelijk erg benieuwd of Mohammed B. ook 18 jaar krijgt net als Volkert van de Graaf (beetje dubieuze site die zijn naam draagt).Maar ik geef het eerlijk toe, deze man mag voor de rest van zijn leven achter slot en grendel. Totaal geen moeite mee.
--------------------------
NRC Handelsblad - Binnenland: Kalme Mohammed B. reageert nergens op: "De rechtbank neemt de tijd voor de reconstructie van de moord aan de hand van de vele getuigenverklaringen. Het zijn de bekende feiten: hoe Mohammed B. op de vroege morgen van 2 november Van Gogh fietsend inhaalde op de Linnaeusstraat, op hem schoot, hem achtervolgde naar de overkant van de straat. Daar schoot hij nogmaals op hem, sneed zijn keel door en plantte een dreigbrief aan Tweede kamerlid Hirsi Ali op de borst van het slachtoffer. Mohammed B. hoort het allemaal onbewogen aan. Bentinck spreekt over een afgeluisterd gesprek tussen Mohammed en zijn broer Hassan in de gevangenis. Daar heeft hij volgens de rechter gezegd: ,,Ik weet waar ik mee bezig was en ik heb hem geslacht,'' waarna hij zou hebben gelachen. Ook heeft hij in dat gesprek volgens Bentinck gezegd: ,,Ik zweer bij God, als ze de doodstraf hadden, ik zou er om smeken.'' Het is waarschijnlijk een van de weinige inkijkjes in de zieleroerselen van B. nĂ¡ de moord. Het psychiatrisch onderzoek van het Pieter Baancentrum in Utrecht heeft weinig opgeleverd, omdat de verdachte niets wilde zeggen. Daarmee blijft B. toerekeningsvatbaar volgens zijn advocaten. Al tijdens een eerdere pro formazitting had advocaat Plasman laten weten dat Mohammed B. ,,de volledige verantwoordelijkheid neemt voor zijn handelen''. Veel aandacht besteedt Bentinck aan de aangifte van Hirsi Ali. Pas als de schietpartij met de politie op de Mauritskade wordt beschreven, begint Mohammed B. met zijn hoofd te draaien. De feiten worden behandeld door een vrouwelijke rechter. Plotseling vraagt ze: ,,Politieagenten verklaren dat u doodgeschoten wilde worden. Is dat zo?'' Nu begint hij te lachen. ,,Meneer Plasman is heel duidelijk geweest en ik ook.'' Emotioneel is de verklaring die de moeder van Van Gogh aflegt voor de rechtbank. ,,Het was een onvergetelijke zoon, broer, neef, vriend, die niet mocht leven van meneer B.''