maandag, juli 04, 2005

Kogelstoter Rutger Smith heeft zondag bij de Nelli Cooman Games in Stadskanaal zijn eigen Nederlands record verpulverd. De Groninger stootte de kogel 21,41 meter ver en dat is 41 centimeter verder dan hij in maart van dit jaar deed. Smith versloeg in Stadskanaal Joachim Olson. De Deense Europees kampioen indoor en de nummer drie van de Olympische Spelen in Athene kwam tot een afstand van 21,29 meter.
De 21,41 meter van Smith is de op drie na beste prestatie met de kogel van dit seizoen. Alleen drie Amerikanen waren tot nu toe beter. Smith maakte in Stadskanaal zijn rentree in de kogelring na een korte blessureperiode. Begin juni scheurde hij een spiertje in zijn dijbeen.
'Juist daarom ben ik zo verbaasd', reageerde Smith opgetogen. 'Pas maandag kreeg ik van sportarts Peter Vergouwen groen licht weer voluit te trainen. Nou, en in de trainingen ging het slecht.' Maar zondag bij zijn vierde poging viel alles samen. 'Een keer op de honderd heb je zo'n ultieme stoot en dit was er een. Ik had mijn vingers vol achter de kogel; ze fungeerden als een katapult. Deze afstand had goud betekend in Athene.'
Smith hoopt nu deze vorm vast te houden tot de wereldkampioenschappen in Helsinki. 'Ik zat vandaag met mijn andere stoten constant boven de 20,50 en dat geeft vertrouwen voor het WK, waar je dat niveau moet halen om in de finale te komen. En wie weet wat er dan mogelijk is.'
Smith was al vroeg dit jaar in vorm. Hij veroverde in maart zilver bij de EK indoor. Kort daarna verbeterde de 23-jarige krachtatleet bij wedstrijden in Turkije eindelijk het belegen nationale record van Erik de Bruin uit 1986 (20,95). Toen kwam Smith tot 21,00.