zondag, juli 03, 2005

Met een ingezonden brief in The New York Times heeft actrice Brooke Shields uitgehaald naar collega Tom Cruise. Die hekelde eerder deze week in een talkshow de psychiatrie in het algemeen, en geneesmiddelen in het bijzonder. Als voorbeeld noemde hij de pillen die Shields slikte voor een postnatale depressie. Shields stelt dat het betoog van Cruise haar noopt om het op te nemen voor honderdduizenden vrouwen die na hun bevalling ook in een depressie raakten. In een openhartige brief beschrijft ze wat de depressie met haar en haar gezin deed. 'Ik was helemaal niet blij dat ik medicijnen kreeg voorgeschreven. In feite ben ik er voortijdig mee gestopt, kreeg een terugval en dat leidde er bijna toe dat ik mijn auto tegen een muur aan wilde rijden met Rowan in zijn babystoeltje.' De actrice stelt te hopen dat de kritiek van Cruise leidt tot meer aandacht voor postnatale depressies. Tom Cruise noemde de psychiatrische geneeskunde in een NBC-talkshow een 'pseudowetenschap'. De acteur is een fervent volgeling van de Scientology Church, die tegen psychiatrische medicatie is."