dinsdag, juli 26, 2005

nu.nl/dvd | Apocalypse Now Redux: "Het is oorlogsgekte ten voeten uit, en de film laat tegelijkertijd zien dat het proces dat uiteindelijk tot een oorlog leidt, niet te stoppen is. Soms moet dat stuiterende testosteron gewoon botgevierd worden waarna het weer een tijdje goed gaat. Zodra de herinnering aan de frontlinies verdwijnt, gaat het weer jeuken. En boud gezegd: er zijn ook genoeg mannen die soldaatje-spelen en al die ontploffende herrie bovenop de vijand eigenlijk wel erg lekker vinden. Dus dames: blijft u baren, want de maniakken blijven hun soldaatjes nodig hebben. Wellicht verandert een en ander als mannen intensiever bij de opvoeding betrokken worden/blijven, want die zien dan dat het verdomde intens werk is om minstens vijftien jaar lang zo'n spruit groot te brengen. En een zware investering van vijftien jaar stuur je niet zo snel als slachtvee naar de frontlinies. Vergeef me dit cynisme - ook ik ontkwam niet aan de Kurz-koorts. En heel goed nieuws is dat in september een nieuwe editie van Apocalypse Now op DVD verschijnt met nog meer achtergrondinformatie. Daar wordt een mens erg hebberig van."