zaterdag, juli 23, 2005

Het gerechtshof in Amsterdam heeft gisteren levenslange gevangenisstraf opgelegd aan de vroegere Hells Angel Louis H. (49) voor de moord op de twee kinderen van zijn vriendin Corina Bolhaar. Louis H. werd twee jaar geleden ook al door de rechtbank veroordeeld tot levenslang. De officier van justitie had die straf geƫist omdat H. extreem gewelddadig zou zijn. Hij zou een ,,zeer zwaar gestoorde persoonlijkheid'' hebben.
Corina Bolhaar en haar twee kinderen, van negen en zes jaar, werden in maart 1984 gewurgd in hun huis aan de Argonautenstraat in Amsterdam. De kinderen waren ook met een mes gestoken. Louis H. was daarna korte tijd verdachte, maar hij werd vrijgelaten wegens gebrek aan bewijs. Kort voordat de moordzaak zou verjaren, in 2002, werd hij opnieuw aangehouden, nadat een belangrijke getuige, een ex-vriendin van H., was ontdekt door misdaadjournalist Peter R. de Vries. Volgens de ex-vriendin had H. een paar keer tegen haar gezegd dat hij ,,een wijf en twee koters'' had vermoord. Na de ontdekking van deze getuige werd de zaak heropend. Volgens het hof is niet bewezen dat H. van tevoren van plan was om Corina Bolhaar te doden. In haar geval zou er sprake zijn van doodslag, en dat misdrijf was verjaard toen hij opnieuw verdachte werd. De twee kinderen zou hij daarna hebben omgebracht omdat ze mogelijke getuigen waren van de doodslag op hun moeder. Het jongste kind van Corina Bolhaar, een jongetje van anderhalf, had hij niet gedood.
H. heeft zelf altijd ontkend dat hij betrokken was bij de moord. In maart van dit jaar zei hij bij het gerechtshof: ,,Ik kan me niet verdedigen tegen dat slappe gelul. Wel tien keer per dag zeg ik tegen mezelf in de cel dat het schandalig is. Ik ben onschuldig.''
Hij zei dat hij in 1984 had verzwegen dat hij op de ochtend van de moord bij Corina Bolhaar was geweest - hij zou alleen maar hebben aangebeld - omdat de politie hem hoe dan ook een leugenaar vond en wilde dat hij werd veroordeeld. Na de moord had hij zich een paar dagen verborgen gehouden bij een vriendin ,,om de kat uit de boom te kijken''. Het gerechtshof noemde het ,,onbegrijpelijk'' dat H. had gelogen over die ochtend. ,,U hebt de politie geweldig in de kaart gespeeld.''
Levenslange gevangenisstraf wordt in Nederland zelden opgelegd. Uit gegevens die de Friese advocaat Willem Anker bijhoudt, blijkt dat er tot nu toe in Nederland 29 mensen werden veroordeeld tot levenslange gevangenisstraffen.