dinsdag, augustus 09, 2005

De Belgische triatleet Rutger Beke is vrijgesproken van dopegebruik. Dat heeft de disciplinaire raad van de Vlaamse Gemeenschap dinsdag beslist. Beke was in september 2004 na de Zwintriatlon in Knokke positief bevonden op EPO en kreeg een schorsing van achttien maanden aan zijn broek. De triatleet beweerde onschuldig te zijn en ging in beroep. De disciplinaire raad baseerde de vrijspraak op de bevindingen van hematoloog Marc Boogaerts van de universiteit van Leuven. Boogaerts, in de zaak aangesteld als onafhankelijk expert, toonde aan dat de bestaande EPO-test niet betrouwbaar is. Die spoort volgens de hematoloog eiwitten op die het lichaam zelf aanmaakt na een zware inspanning en merkt deze onterecht aan als EPO.
De raad nam het advies van de hematoloog over en achtte niet bewezen dat Beke met opzet doping heeft gebruikt.
Het wereldantidopingbureau WADA reageerde aanvankelijk terughoudend op de bevindingen van Boogaerts en hield vol dat de bestaande EPO-test onfeilbaar is. Volgens de Leuvense onderzoekers is de boodschap inmiddels wel aangekomen en werkt het WADA in Duitsland aan betrouwbaarder testen.