woensdag, augustus 03, 2005

De Duitse fabrikant van sportartikelen Adidas neemt de Amerikaanse branchegenoot Reebok over. Daarmee is een bedrag gemoeid van 3,1 miljard euro, zo heeft Adidas woensdag bekendgemaakt. De twee bedrijven komen samen qua omzet aardig in de buurt van de Amerikaanse marktleider Nike. Adidas neemt alle aandelen Reebok over voor 59 dollar per stuk in contanten. Dat is ruim 34 procent meer dan de slotkoers van het Amerikaanse bedrijf op de effectenbeurs in New York van dinsdag (43,95 dollar). De overname wordt in de eerste helft van 2006 afgerond. Adidas krijgt door de aankoop de begeerde versterking van zijn positie op de belangrijke Noord-Amerikaanse markt, die goed is voor de helft van de wereldverkoop van sportartikelen. De omzet van Adidas zal daar door de overname meer dan verdubbelen tot 3,9 miljard dollar (3,2 miljard euro). In Europa en Azië is de positie van Adidas sterker. Daarvan kan Reebok profiteren.

Voetbalclubs
De twee bedrijven hebben contracten met grote voetbalclubs als Real Madrid, AC Milan, Bayern München en Liverpool. Ze boekten vorig jaar samen een omzet van 8,9 miljard euro (11,1 miljard dollar). Daarvan kwam 3,8 miljard dollar van Reebok. De jaaromzet van Nike ligt rond 13,7 miljard dollar. Adidas maakte de overname bekend bij de presentatie van zijn resultaten over het tweede kwartaal van dit jaar. De nettowinst steeg ten opzichte van dezelfde periode van 2004 met 33 procent tot 94 miljoen euro, meer dan analisten hadden verwacht. De omzet nam toe met 8,2 procent tot 1,52 miljard euro.
De cijfers zijn exclusief de bijdrage van het slecht draaiende dochterbedrijf Salomon (wintersport). Adidas sloot in mei een akkoord om dat onderdeel te verkopen aan het Finse bedrijf Amer Sports. Deze transactie zal aan het eind van het lopende kwartaal worden afgerond. De effectenbeurs in Frankfurt reageerde woensdagmorgen licht negatief. De koers van Adidas was 0,75 procent lager.