vrijdag, augustus 26, 2005

Voormalig astronaut Wubbo Ockels is eerder deze week na een hartaanval in een ziekenhuis in Delft opgenomen. Dat heeft een woordvoerster van de Technische Universiteit Delft vandaag bevestigd. Over de toestand van de deeltijdprofessor aan de faculteit Lucht- en Ruimtevaarttechniek wilde ze niets zeggen.
Volgens dagblad De Telegraaf zou Ockels in coma liggen, maar dat bericht is niet bevestigd. Volgens de woordvoerster van de universiteit is Wubbo Ockels dinsdag in de kantine van zijn faculteit onwel geworden en na reanimatie naar het ziekenhuis vervoerd. Hij kon nog zelfstandig ademen, maar was buiten bewustzijn. Zijn toestand wordt ,,ernstig, maar stabiel'' genoemd.
Ockels is de eerste astronaut van Nederland. In 1980 werd hij geselecteerd voor een astronautentraining van de NASA, waarna hij in 1985 meevloog aan boord van de spaceshuttle Challenger. Sinds 1992 is hij hoogleraar ruimtevaarttechniek en van 1999 tot 2003 was hij ook hoofd van de afdeling educatie van ESA, het Europese ruimtevaartagentschap. Afgelopen zaterdag hield Ockels nog een lezing op het muziekfestival Lowlands. Daar hield hij een voordracht over de noodzaak van duurzame energie. Hij bepleitte meer onderzoek naar vernieuwende manieren om gebruik te maken van zonne- en windenergie. De voordracht maakte deel uit van 'Lowlands University', waarbij ook Ruud Lubbers en Ronald Plasterk bij betrokken waren. De hoogleraar is een fanatiek roeier. Op 11 mei van dit jaar nam hij deel aan de Ringvaart Regatta, een roeitocht van 100 kilometer over de Hollandse ringvaarten."