zaterdag, augustus 20, 2005

De torenhoge benzineprijzen leiden tot een spectaculaire groei van de vraag naar gebruikte auto's met een lpg-installatie. Bij de populaire vraag- en aanbodsite Speurders.nl is lpg inmiddels zelfs de meest gebruikte zoekterm, zo wees onderzoek afgelopen week uit. De zoekmachine van de verkooppagina krijgt 1,6 miljoen zoekopdrachten per etmaal te verwerken. In de maand juli werd dagelijks gemiddeld 14.000 keer het woord lpg in het zoekveld ingetypt. In januari werd nog 6850 maal per dag naar voertuigen gezocht met een lpg-installatie, sinds april is dit aantal plotseling meer dan verdubbeld tot het huidige aantal zoekopdrachten van 14.600. 'Hieruit kunnen we concluderen dat de kopers van tweedehands voertuigen massaal de overstap maken naar gas als brandstof', aldus Speurders-manager Niels Vrijhoeven. Ook de zoekterm LPG g3, die staat voor de nieuwste generatie autogasinstallatie, en die dankzij een aantrekkelijk belastingvoordeel goedkoper is dan de meer vervuilende oude systemen, is uiterst populair. ' Afgelopen week verdrong deze zoekopdracht alle andere', zegt Vrijhoeven. Hij heeft nog geen beeld over het aantal auto's op gas dat daadwerkelijk is verkocht aan zoekers. Op de advertentiesite worden momenteel zo'n 141.000 gebruikte auto's te koop aangeboden.
Sinds het kabinet afgelopen voorjaar besloot het rijden op het veel goedkopere autogas niet met extra accijnzen te belasten, speuren Nederlanders stad en land af naar tweedehands wagens die zijn voorzien van een lpg-installatie. Een liter autogas kost momenteel slechts circa veertig eurocent, terwijl voor een liter loodvrij al snel 1,55 euro moet worden neergeteld.