maandag, augustus 11, 2003

De Surinaamse atlete Letitia Vriesde heeft wegens een positieve doping-test haar gouden medaille op de 800 meter van de Pan-Amerikaanse Spelen moeten inleveren. Tijdens een controle bleek ze teveel cafeïne in haar lichaam te hebben. Dat maakte de president van het organisatie-comité van de spelen zondag bekend in Santo Domingo, de hoofdstad van de Dominicaanse Republiek. De 38-jarige Vriesde, die in Hoogvliet woont, won afgelopen woensdag de 800 meter in 2.02,92. De Cubaanse Adriana Munoz eindigde op korte afstand als tweede. De organisatie van de Pan-Amerikaanse spelen heeft Munoz na de positieve doping-test van Vriesde alsnog tot winnaar uitgeroepen. Volgens Mario Vasquez Rana, de president van het organisatie-comité, heeft Vriesde schuld bekend nadat was aangetoond dat haar cafeïne-gehalte veel te hoog lag. "Ze had ongeveer twintig liter koffie moeten drinken om dat cafeïne-gehalte in haar lichaam te krijgen", verklaarde Vasquez Rana. Tijdens deze editie van de Pan-Amerikaanse Spelen waren tot zondag nog geen atleten betrapt op doping. Het sportevenement begon op 1 augustus en duurt nog tot 17 augustus. Er doen meer dan 5000 atleten uit 42 landen mee aan de wedstrijden. Letitia Vriesde leeft sinds 1985 in Nederland, maar komt uit voor Suriname. Ze won tijdens het WK in 1995 (Göteborg) zilver op de 800 meter en in 2001 haalde ze op dezelfde afstand op het WK in Edmonton (Canada) een bronzen medaille. Het is nog onduidelijk welke sanctie Vriesde boven het hoofd hangt na haar positieve doping-test. Daarover moet de internationale atletiek federatie (IAAF) een besluit nemen.