maandag, augustus 11, 2003

De Nederlandse mannen-estafetteploeg mag toch naar de WK atletiek. De formatie had in de aanloop naar het evenement in Parijs niet voldaan aan de richttijd op de 4 x 100 meter, maar heeft toch het groene licht van de technische staf van de atletiekunie gekregen. Tot het team behoren Troy Douglas, Caimin Douglas, Patrick van Balkom, Timothy Beck, Guus Hoogmoed en Martijn Ungerer. De sprintploeg liep dit jaar als beste resultaat 39,15 seconden. De richttijd voor de WK bedroeg 39,10. Die eis was opgesteld op basis van een mogelijke klassering in de toptwaalf. Op dit moment bezet de Nederlandse sprintploeg op de wereldranglijst de negende positie en is de twaalfde plaats op de WK een reële optie volgens de KNAU. Timothy Beck, in Salt Lake City als lid van een bobteam aanwezig op de Winterspelen, vindt het terecht dat de estafetteploeg wordt uitgezonden. ,,We lopen stabiel. Als je een olympisch project richting Athene opstart, moet je de ploeg niet direct op een paar honderdsten afschrijven. Dit is een geen cadeautje. Het was anders geweest als we 39,45 hadden gelopen. In deze ploeg zit vooruitgang, alleen is het wachten op die ene uitschieter. Misschien komt die in Parijs'', keek de sprinter verheugd vooruit. In totaal stuurt de KNAU zestien atleten voor individuele nummers naar Parijs, waar de WK op 23 augustus beginnen. Daarnaast komen op de 4 x 100 meter ook de mannen- en vrouwensprintploeg in actie. Troy Douglas en Jacqueline Poelman hebben naast hun optreden in de estafetteploeg ook toestemming gekregen op de 200 meter individueel te starten. Douglas liep dit jaar op die afstand met 20,64 seconden al onder de IAAF-limiet, Poelman deed dat vorig jaar met 23,00. Rutger Smith komt op twee onderdelen uit. Hij is ingeschreven voor het kogelstoten en discuswerpen. In 2002 voldeed hij met de discus al drie keer aan de IAAF-limiet en aangezien Smith heeft aangegeven ook in Athene op deze twee disciplines te willen uitkomen, mag hij het nu in Parijs ook met een dubbelprogramma proberen. De ploeg kan nog uitgebreid worden met de middenafstandsloper Arnoud Okken. De jonge 800-meter-loper kampte in de zomer lange tijd met een blessure en heeft de wedstrijden net weer hervat. Hij is voor de zekerheid wel door de KNAU ingeschreven, maar zal de komende week bij wedstrijden nog wel moeten laten zien dat afvaardiging op zijn plaats is. De WK-ploeg De WK-ploeg ziet er als volgt uit: mannen: Luc Krotwaar (marathon), Kamiel Maase (5000 en 10.000 m), Bram Som (800 m), Rens Blom (polsstokhoog), Christian Tamminga (Polsstokhoog), Wilbert Pennings (hoog), Chiel Warners (tienkamp), Gert-Jan Liefers (1500 m), Rutger Smith (kogel en discus), Simon Vroemen (3000 m steeple), Gregory Sedoc (110 m horden), Troy Douglas (200 m) en selectie 4 x 100 m (Troy Douglas, Caimin Douglas, Patrick van Balkom, Timothy Beck, Guus Hoogmoed, Martijn Ungerer); vrouwen: Lornah Kiplagat (5000 en 10.000 meter), Lieja Tunks (kogel), Judith Vis (100 m horden), Jacqueline Poelman (200 m) en selectie 4 x 100 m (Jacqueline Poelman, Joan van den Akker, Kristel Spierenburg, Pascal van Assendelft, Judith Vis en Annemarie Kramer).