maandag, augustus 11, 2003

Blauw Wit is in afwachting van 94.000 euro. De Nijmeegse amateurvoetbalclub zou dit bedrag krijgen van Bayern München als onderdeel van de transfersom voor Roy Makaay die van Deportiva La Coruña overkwam. Als vergoeding voor de opleidingskosten.
In het clubhuis van Blauw Wit zijn de onverwachte euro's het gesprek van de dag. Waar menig Blauwwitter het geld al een bestemming heeft gegeven, maant voorzitter Chiel Kok echter tot geduld. "Nee, we hebben al die duizenden euro's nog niet op onze rekening staan. Zaterdagochtend had ik thuis al allerlei leden aan de lijn die de krant hadden gelezen. 'Chiel, nu kunnen we dit en dat allemaal kopen'. Ik zei 'jongens, laten we alsjeblieft nuchter blijven'." Mocht Bayern werkelijk de 94.000 euro op de rekening storten, dan is Blauw Wit in één klap financieel de gezondste amateurvereniging van Nijmegen. Kok: "Ach, misschien waren we dat al. We kunnen het ook zonder dit mazzeltje prima rooien."
"Ik ken Roy Makaay wel", zegt terreinmeester Akkers. "Ik was toen hij hier van zijn twaalfde tot veertiende speelde ook al terreinmeester. "Ik heb hem nog regelmatig bij de club teruggezien. Hij heeft altijd contact gehouden." Een fotocollage in het clubhuis is het bewijs. Makaay, in een Oranjeshirt, staat met leden van de club op de foto. "Roy is eenvoudig en nuchter gebleven. Altijd bereid tot een praatje, de miljoenen hebben hem niet veranderd."
"Ik had nog nooit gehoord dat een amateurclub een vergoeding kreeg, maar ergens is het wel billijk", vindt kantinejuffrouw Thea Muis. "Híer heeft hij het voetballen geleerd. Al is het raar dat clubs waar hij eerder als pupil speelde (het Wijchense Woezik en Diosa uit Balgoij, red.) niets krijgen." De trainer van het tweede elftal, Hans Potjes, was in het verleden jeugdtrainer van Makaay. "Eerlijk gezegd heb ik nooit gedacht dat hij 't zover zou schoppen. Roy was een veelscorende spits, maar stak voetballend niet boven zijn ploeggenoten uit." Potjes wil zich niet opwerpen als de man die Makaay voetbal heeft geleerd. "Dat is bij Vitesse gebeurd. Maar z'n vader was erg fanatiek. Hij benaderde eerst NEC, maar dat zag niets in Roy. Toen ging hij naar Vitesse."