maandag, augustus 11, 2003

Letitia Vriesde, inmiddels terug in Nederland, reageert ontstemd rondom de publicaties over haar vermeende cafeïne doping zaak: "Ik heb vorige week woensdag, nadat ik mijn vierde Pan Am Games titel heb behaald, een dopingcontrole ondergaan. Op zaterdag werd mij medegedeeld dat ik een te hoog cafeïne gehalte in mijn urine had. Tegelijkertijd werd mij toen verzocht om op zondag een hoorzitting bij te wonen. Deze zitting werd georganiseerd door de medische commissie van de Pan Am Games en was bedoeld om een beeld te krijgen van mijn 'zaak'. De medische commissie zou daarna advies geven aan de PASO (Pan American Sport Organization) die de zaak verder moet afhandelen. Dat laatste is nog niet gebeurd. Er werd mij verteld dat de SOC (Surinaams Olympisch Comitee) met mij contact zou opnemen over het verdere verloop. Maar ik heb van hen nog niets gehoord. Officieel hebben zij van de PASO nog niets vernomen en is er dus nog steeds niets duidelijk. Zoals ik ook op de hoorzitting heb gezegd is het mij niet duidelijk hoe de grote hoeveelheid cafeïne in mijn urine is gekomen. Ik heb aangegeven dat ik die dag koffie heb gedronken en mijn normale voedingssupplementen heb ingenomen. Waaronder suplementen die ondermeer cafeïne en guarana bevatten. Deze supplementen gebruik ik al meer dan drie jaar. Ik ben regelmatig gecontroleerd, zowel bij wedstrijden als out-of-competition en er is nooit eerder een te hoog cafeïne gehalte vastgesteld. Overigens is er ook bij de IAAF (internationale atletiek federatie) nog onzekerheid over de werking van cafeïne. Bij een eerste overtreding wordt voorgeschreven dat de atleet alleen een officiële berisping krijgt en dat zijn of haar behaalde prestatie op het betreffende toernooi ongeldig wordt verklaard. Aangezien ik nog steeds niets heb vernomen, ligt mijn medaille nog gewoon op de keukentafel", aldus Letitia Vriesde.