donderdag, augustus 05, 2004

Japanse en Koreaanse auto's staan het minst vaak met pech langs de weg.
Tot die conclusie komt de Britse Consumers' Association, een Britse consumentenorganisatie. Hun top-tien van betrouwbaarste auto's wordt aangevoerd door Honda, Hyundai, Lexus, Mazda, Toyota en Suzuki. Al deze merken kregen het predikaat 'uitstekend' wat betreft hun betrouwbaarheid. De Hyundai Getz, de MG ZT en ZT-T, de Mazda 323 en de Toyota Corolla en Corolla Verso kwamen als beste auto's uit het onderzoek naar voren.

Hoe duurder, hoe onbetrouwbaarder
Duitse auto's komen komen het slechtst uit de test. Audi, BMW en Volkswagen kregen allemaal de kwalificatie 'poor'. Ook Chrysler, Daewoo en Saab, die vorig jaar nog 'gemiddeld' scoorden, zakten nu naar de laagste beoordeling. Verder kwamen ook Citroën, Land Rover, Fiat, Peugeot, Renault, Rover en VW kwamen als slecht uit de bus. Opmerkelijk is dat de duurste modellen de meeste kuren hebben. De Audi TT bungelt voor het tweede achtereenvolgende jaar onderaan.
Het onderzoek is gebaseerd op de ervaringen van lezers van het consumentenblad Which?. Bij dat onderzoek zijn de gegevens van ruim 34.000 auto's tot acht jaar oud verwerkt.

Beter
Een woordvoerder van BMW zei tegen The Times zich niet in de resultaten te herkennen. "Onze ervaring, en die heeft betrekking op álle BMW's, duidt er niet op dat de betrouwbaarheid van onze auto's afneemt. Integendeel, die wordt juist beter." En een woordvoerder van Mercedes zei dat de bevindingen van het consumentenblad andere kwaliteitsonderzoeken tegenspraken.
---------------------------
Mooi dat ik een Hyundai rijdt :-)