vrijdag, augustus 27, 2004

Haile Gebrselassie start in oktober niet in de marathon van Amsterdam.
De Ethiopiër wil eerst zijn blessure aan de achillespezen laten herstellen.
"Het is beter als ik volgend voorjaar in Rotterdam of Boston ga lopen", zo meldde hij gisteren op een persconferentie. De 31-jarige atleet nam vorige week afscheid van de baanatletiek. "Ik heb de afgelopen jaren te veel blessures gehad. Pas als ik weer helemaal fit ben, ga ik wegwedstrijden lopen. Ik wil het wereldrecord op de marathon van Paul Tergat (2.04.55) overnemen", zo stelde hij. Die wens maakt een keuze voor het snelle Rotterdamse parkoers waarschijnlijk. Gebrselassie beklemtoonde nog eens dat hij op de 10.000 meter alles heeft gegeven. "De bedoeling was alle medailles te winnen voor Ethiopië. Maar ik was al zes weken geblesseerd en had drie weken niet getraind. Ik kon niet sneller. Het publiek begrijpt het hopelijk, maar ik had grote moeite om het mijn oudste dochter uit te leggen. Ik heb haar moeten beloven de volgende keer weer te winnen." Toch hoopt hij niet op een Ethiopische overwinning op de marathon, komende zondag. "Dan duim ik voor mijn vriend Tergat. Hij heeft tweemaal zilver gewonnen op de 10.000 meter, terwijl ik goud won. Nu moet hij goud winnen. Hij wil dat net zo graag als Hicham El Guerrouj op de 1500 meter."