woensdag, augustus 11, 2004

Tv-klusjesman Nico Zwinkels ('Eigen Huis & Tuin') heeft dinsdag een kort geding gewonnen tegen weekblad Privé. Dat blad schreef dat hij tien jaar geleden een vroegere styliste van zijn klusprogramma seksueel had geïntimideerd. Door die publicatie zag Zwinkels een gepland nieuw programma bij SBS6 aan zijn neus voorbijgaan. De rechtbank in Amsterdam veroordeelde Privé tot het plaatsen van een rectificatie en het betalen van een voorschot op immateriële schadevergoeding van 5000 euro. Ook mag het tijdschrift van de rechter geen nieuwe verhalen over de zaak schrijven "op basis van het huidige bewijsmateriaal" over de vermeende seksuele intimidaties van de klusjesman. Ter zitting liet de rechter al doorschemeren dat zij het verhaal van Privé niet juist vond omdat bijvoorbeeld de chronologie van de beschreven gebeurtenissen niet klopte. De betrokken Privé-redacteur gaf toen ook toe dat het verhaal "deels" niet klopte.
In de uitspraak staat dat het blad onrechtmatig handelde door het verhaal te publiceren zonder de beweringen voldoende op juistheid te onderzoeken. "Daarbij speelt mee dat hoe langer geleden een gestelde gebeurtenis heeft plaatsgevonden, hoe moeilijker het voor de betrokkene is zich daartegen te verweren, om welke reden des te zwaardere eisen aan het onderzoek naar het waarheidsgehalte van die gebeurtenis worden gesteld. Het verhaal doet sterk afbreuk aan de reputatie van Zwinkels en heeft hem en zijn gezin schade toegebracht", schrijft de rechter.
---------------------------
maar ja, welk deel klopt er niet ?
of klopt het hele verhaal niet ?
het blijft natuurlijk vreemd dat er speciale gedragsregels van kracht waren om Nico in toom te houden :-)