dinsdag, augustus 24, 2004

Rare kerel, soms, El Guerrouj. Vorig jaar kruiste hij het 19-jarige meisje Nejoua Lahbil op straat, een universiteitsstudente handel. Nooit had hij haar al gesproken of zelfs gezien. Een week later stemde ze toe om zijn vrouw te worden, in juni beviel ze van hun dochter. ,,Zij houdt zich bezig met de kleine en met haar studies, ik loop,'' zegt hij. ,,Zij vraagt nooit hoeveel ik verdien.'' Fijn huwelijk! Op zijn vijftiende trok hij van zijn geboortedorp Berkane naar de nationale atletiekschool van Rabat - waar volgens sommigen dopinggebruik geïnstitutionaliseerd was. Praktiserend moslim, afkomstig van eenvoudige ouders maar hij gedraagt zich onvervalst als een vedette in zijn land. Als één van de weinige echte toppers wisselde hij niet van nationaliteit, wat de koning waardeert: als wandelende reclame voor zijn land krijgt alles wat hij wil. In ruil spreekt hij geen slecht woord over de koning of zijn land. Persoonlijkheid? Vroeger niet, nu meer. Hij toont zich een hevig dopingtegenstander en is ook sociaal geëngageerd: zo steekt hij geld in fondsen die de sociale achterstelling aanpakken.