dinsdag, maart 23, 2004

De Europese Commissie legt de Amerikaanse softwarereus Microsoft een boete op van vijfhonderd miljoen euro wegens het misbruiken van zijn monopoliepositie. Het Duitse Handelsblatt meldt dat dinsdag. De zakenkrant zegt zich te baseren op bronnen bij de Europese Commissie.
Het persbureau Dow Jones Newswires meldde maandagavond dat de boete 497 miljoen euro bedraagt. Een bron die betrokken was bij overleg maandagavond tussen vertegenwoordigers van de vijftien EU-lidstaten bevestigde dat er overeenstemming is bereikt over een boete, maar wilde niet zeggen hoe hoog die zal uitvallen.
Eurocommissaris Mario Monti, die over kartelkwesties gaat, maakt zijn besluit woensdag bekend. Hij heeft vier jaar onderzoek gedaan naar de handelwijze van Microsoft. Vorige week liepen onderhandelingen tussen Monti en Microsoft-topman Steve Ballmer op niets uit. De EU stelt dat Microsoft de dominante marktpositie van zijn besturingssysteem Windows misbruikt om concurrenten uit de markt te drukken.
Nooit eerder heeft de karteldienst van de Europese Unie zo'n hoge geldboete opgelegd. In 2001 kreeg het Zwitserse farmaciebedrijf Hofmann-La Roche een boete van 462 miljoen euro wegens het maken van verboden prijsafspraken. Het Zweedse verpakkingsconcern Tetra Pak kreeg in 1991 een boete van 75 miljoen euro wegens het misbruiken van zijn monopoliepositie.
De Europese Commissie zou Microsoft een boete van 3,5 miljard dollar kunnen opleggen, ofwel 10 procent van de wereldwijde jaaromzet van het bedrijf. Microsoft heeft een financiƫle reserve van ongeveer vijftig miljard dollar.