dinsdag, maart 23, 2004

Op het oppervlak van Mars heeft zich ooit een poel met zilt, stilstaand water bevonden waaromheen leven mogelijk was. Dat hebben wetenschappers van de Amerikaanse ruimtevaartorganisatie NASA dinsdag bekendgemaakt.
Eerder deze maand meldde NASA dat de Mars-robot Opportunity sporen had ontdekt die erop duiden dat er ooit water was op Mars. Het was toen niet duidelijk of het om ondergronds water of oppervlaktewater ging. De nieuwe bevindingen wijzen in de richting van een zoutwaterpoel van minstens vijf centimeter diep.
De Opportunity onderzocht rotsachtige randen die een gegolfd patroon vertoonden en concentraties zout bevatten, duidelijke aanwijzingen dat de steenmassa zich in water heeft gevormd. We denken dat Opportunity nu geparkeerd staat bij wat ooit de rand van een zoute zee op Mars was, zei missieleider Steve Squyres.
Het onderzoek vertelt niets over de periode wanneer er zich water zou bevonden hebben en of er daadwerkelijk organismen op Mars hebben geleefd. Als dat het geval was, bevindt er zich mogelijk bewijs van biologisch materiaal in de steenmassa.