zaterdag, maart 20, 2004

De Italiaanse wielrenner Marco Pantani is overleden aan een overdosis cocaïne. Dat meldde gisteren het Italiaanse persbureau Ansa. Ansa citeert uit het autopsierapport dat lijkschouwer Giuseppe Fortuni naar aanklager Paolo Gengarelli van het Openbaar Ministerie heeft gestuurd. De winnaar van de Tour de France en de Ronde van Italië in 1998 overleed vorige maand op 34-jarige leeftijd in een hotelkamer in Rimini. ,,Pantani's dood is veroorzaakt door acute vergiftiging door cocaïne'', schrijft Fortuni. Eerder was al duidelijk geworden dat de coureur stierf door een hartaanval, die veroorzaakt werd door een opeenhoping van vocht in de hersenen. Het volledige rapport zal over twee weken openbaar worden gemaakt. Pantani was de laatste jaren depressief. De Italiaan kon moeilijk omgaan met zijn matige prestaties en talrijke dopingaanklachten. ,,Niemand heeft me ooit goed begrepen'', schreef hij in zijn laatste levensdagen. ,,Zelfs mijn familie niet. Ik voel me alleen.'' Toch laat de lijkschouwer open of Pantani zelfmoord heeft gepleegd: ,,Op dit moment zijn er geen concrete aanwijzingen die duiden op zelfmoord'', staat geschreven in het autopsierapport.