dinsdag, februari 18, 2003

De 75-jarige I.B. uit Zwijndrecht is dinsdag in Dordrecht veroordeeld tot een jaar cel. De vrouw takelde vorig jaar april haar 80-jarige man in hun woning toe met een ijzeren stofzuigerstang en een snoeischaar. De echtgenoot overleed negen dagen later aan zijn verwondingen.
Het Openbaar Ministerie (OM) had tegen de vrouw een jaar voorwaardelijke celstraf met elektronisch toezicht geëist wegens doodslag. De rechtbank vond doodslag niet bewezen, maar wel zware mishandeling met de dood als gevolg. De eis van het OM vond de rechtbank te laag, gezien de ernst van de zaak en de manier waarop de vrouw tekeer was gegaan. B. was op het moment dat ze haar man toetakelde enigszins verminderd toerekeningsvatbaar en heeft een hoge leeftijd, erkent de rechtbank. Haar daad is echter zo ernstig dat het rechtvaardig is haar toch een jaar gevangenisstraf op te leggen, vinden de rechters. De vrouw uit Zwijndrecht zorgde thuis voor haar ziekelijke echtgenoot met wie ze vijftig jaar was getrouwd. Voor de buitenwereld was het een gelukkig stel. Volgens de verdachte vernederde en krenkte haar man haar echter dagelijks. Op 2 april verloor de vrouw haar zelfbeheersing. Ze sloeg haar man vijf gebroken ribben met de stofzuigerstang, terwijl hij hulpeloos op de grond lag. Ook sloeg ze op zijn hoofd en op zijn handen. Tevens bewerkte ze haar man met een snoeischaar. Hierdoor liep hij steekwonden op over het hele lichaam. Op 11 april overleed het slachtoffer in een ziekenhuis aan de gevolgen van de afranseling.