vrijdag, februari 07, 2003

Vrijdag 07 februari 2003 - Hij is op weg naar eeuwige roem, naar een
ultieme piek in zijn leven. Op weg naar misschien wel de zege in de Ironman, 's werelds meest vermaarde triatlon. Marc Herremans wordt in 2001 zesde en de Belg treedt toe tot het walhalla der topatleten.
Hij is pas 28 en wil meer. De uitdaging ligt voor hem, maar wordt een
compleet nieuwe uitdaging. Op 28 januari 2002 vliegt Herremans tijdens een training op Lanzarote met zijn fiets door de lucht. Even die
onachtzaamheid, een greppeltje, een salto door de lucht, een landing op zijn rug. Op een puntige rots. Hij is verlamd vanaf zijn borst. 'Het was voorbij, en 'het' was alles.' Dat schrijft Herremans in Ironman. Op zoek naar een nieuwe uitdaging. In het boeiende boek verhaalt de eigengereide Belg over hoop en vrees, maar vooral over de intense wil om te overleven. Herremans besluit als rolstoelatleet mee te doen aan de Ironman in oktober van hetzelfde jaar. De lezer wordt onderdeel van een zinderend gevecht, van een ongelijke strijd van een jonge sporter die op nul moet beginnen. Hij leert weer zwemmen. 'Mijn benen zonken onmiddellijk naar de bodem.' Hij leert wheelen en handbiken bij Helmondse Harrie, die bij de eerste ontmoeting zegt: 'En jullie denken nu zeker dat ik Ti-Ta-Tovenaar ben?' Maar het onmogelijke gebeurt. Op 19 oktober start Herremans in de Ironman. Een urineweginfectie zorgt ervoor dathij na het zwemmen al moet stoppen. Het voelt als een
nederlaag, het is het niet. Herremans heeft gewonnen, de lezer ook. Om met de woorden in één van de vele emailtjes die hij kreeg te spreken:'Glorie ligt niet verscholen in nooit falen, maar in het opstaan na elke val.' En opstaan deed hij. Ironman.
Op zoek naar een nieuwe uitdaging - Marc
Herremans Uitgeverij Deltas - 191 blz - € 14,95.
-------------------
maar eens gaan kopen!