vrijdag, februari 28, 2003

Het incident deed zich voor in het Derriford Hospital in Plymouth, een van de modernste ziekenhuizen van Engeland. De kliniek beschikt over drie ultramoderne operatietafels, die per stuk bijna 75.000 euro kosten. De tafel is voorzien van een bovendeel dat van het elektronisch bediende onderstuk losgeschoven kan worden. Daardoor hoeven de patiënten na de operatie niet op een brancard te worden getild.
Tijdens de operatie van de vrouw, vorige week donderdag, raakte de bovenkant van de operatietafel door nog onopgehelderde oorzaak los. De patiënte schoot naar voren. De chirurg slaagde er met hulp van OK-medewerkers en toegesnelde anderen - die de tafel rechtophielden - de operatie af te maken.
Eetlepel
De kliniek zegt dat er geen bewijs is dat de vrouw als gevolg van het incident is overleden. Wel maakt de instelling zich zorgen over de kwaliteit van de moderne operatietafels. Na het incident zijn alle routine-operaties afgelast. Voor spoedoperaties maken de chirurgen tijdelijk gebruik van andere tafels. Andere ziekenhuizen die ook over de moderne tafels beschikken, zijn gewaarschuwd.
Het incident gebeurde op de dag dat het ziekenhuis volop in het nieuws was door de klacht van een daar werkende orthopeed, die bij een heupoperatie een eetlepel tussen zijn gereedschap had aangetroffen in plaats van het instrument dat hij nodig had om de kunstheup te plaatsen.