maandag, februari 10, 2003

Tweakers.net - Nieuws [ Lekkende condensators vaak nekslag voor moederbord ] Op de site van het IEEE (Institute of Electrical and Electronics Engineers) is een bericht verschenen dat de grootste uitval van moederborden zou kunnen verklaren. Volgens het nieuwsbericht heeft een wetenschapper een formule voor elektrolyte (een stof die voor geleiding in vloeistof zorgt) in condensators gestolen en heeft hij die doorverkocht aan een Taiwanees bedrijf, dat nu condensators levert aan een groot aantal moederbordfabrikanten. Later bleek echter dat de gestolen formule incompleet was en dat dat ervoor zorgde dat de geproduceerde condensators instabiel waren en konden gaan lekken. Een paar bedrijven hebben al toegegeven dat ze de gewraakte condensators gebruikt hebben, maar volgens IEEE zijn er nog veel meer bedrijven die getroffen zijn.

Lien Yan, het bedrijf dat de gestolen formule gekocht zou hebben, ontkent iedere betrokkenheid. De beschuldigingen hebben een erg slechte uitwerking gehad; volgens manager C.H. Lee zijn er dertig procent minder orders geplaatst sinds de geruchten begonnen. De Taiwanezen menen dat de beschuldigingen slechts pogingen van Japanse condensator-fabrikanten zijn, die het niet gelukt is om op prijs te concurreren met Taiwanese producenten.